Počet obetí zrútenej budovy v Bangladéši presiahol 950

10.05.2013 Celý región

Dháka 9. mája (TASR) - Už vyše 950 mŕtvych tiel vytiahli z trosiek osemposchodovej budovy v Bangladéši, ktorá sa zrútila 24. apríla. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroje z bangladéšskej armády.

Prehľadávanie trosiek pritom stále pokračuje a predpokladá sa, že bilancia obetí tragédie spred dvoch týždňov ešte nie je konečná. Podľa agentúry AP ide vôbec o najhoršiu katastrofu v histórii svetového odevného priemyslu.

V budove Rana Plaza v Savare, priemyselnom predmestí bangladéšskej metropoly Dháka sídlilo päť odevných tovární. V čase zrútenia v nich pravdepodobne pracovalo viac ako 3000 ľudí. Počet zranených prevýšil číslo 2400.

Ku kolapsu budovy podľa vyšetrovateľov prispeli tri nelegálne postavené poschodia, nekvalitné stavebné materiály, ako aj vibrácie zo silných elektrických generátorov a tisícov šijacích strojov. Pôvodný projekt pritom počítal s tým, že v budove budú kancelárie a nie továrne.

Bangladéšske úrady v reakcii na nešťatie začali plošnú kontrolu dodržiavania bezpečnostných a zdravotných predpisov v približne 4500 miestnych textilných továrňach a 18 z nich už zatvorili.

Prudko sa rozvíjajúci odevný priemysel v Bangladéši bol v roku 2011 po Číne a Taliansku tretím najväčším na svete.
 

Vyberte región